Bad, bad Vista

Bad Vista!Jeg havde ellesr besluttet mig for, at jeg ikke gad deltage i Den Store Styresystem-krig. Den der, Mac- er- bedre- end- Windows- er- bedre- end- linux- er- bedre- end… osv. Ikke fordi jeg ikke har en holdning til det. Det har jeg. Jeg bruger kun Windows, når jeg er tvunget til det, bruger Mac med fornøjelse, men allerhelst fri software, hvor det overhovedet kan lade sig gøre. Men derfra og til at gode bruge tid til at ditche Microsoft til højre og venstre er der et stykke vej, og indtil nu har der ikke været tvivl om, at det ikke var noget jeg gad.

Men Free Software Foundation har et par rigtig skarpe pointer i deres nye kampagne Bad Vista, som er blevet lanceret for nylig.

Et er, at Vista er horribelt dyrt, særligt når man ser på, hvad man får for pengene. Hvad folk vil smide deres penge ud på, er ikke min hovedpine, hvis ellers de bare ved, at der er alternativer. Microsofts patent-krig imod hele den frie softwareverden er i sig selv et skoleeksempel på, hvordan forældede produktionsforhold – kapitalismen – holder produktivkræfternes – Softwareteknologiens og informationsdelingens – udvikling tilbage og ligefrem bekæmper den. Interessant, men ikke umiddelbart særlig appellerende. At Microsoft har opdraget en hel generation til at tro, at operativsystemer pr definition er enormt usikre og sårbare for virus- og malware-angreb har længe pisset mig af personligt, men jeg har ikke villet genere andre med det. Ikke alle kan være nørder

At Windows Vista fratager brugeren kontrollen over produktet, så den ekstra høje pris faktisk ikke er en købspris men en pris for allernådgst at få lov at bruge sin egen computer med Microsofts styresystem, det er trist og sørgeligt, og det pisser mig af, at de vil binde forbrugerne på hænder og fødder. Men det er min erfaring, at de færreste af mine venner og bekendte gider beskæftige sig med den slags. Så hva’ fa’en.

Bad Vista campaign logo

Men nu har jeg fået en sag – og et argument – som alle kan forstå. Lanceringen af Vista har enorme miljøødelæggende konsekvenser. Vista kommer til at fremskynde udskiftningen af måske halvdelen af verdens computere i løbet af eget få år, fordi Vista kun kan køre på den nyeste hardware. Der findes et absurd højt antal PC’er i verden. Hvis bare en fjerdedel af dem skal køre Vista i løbet af få år – så er den samme fjerdedel skiftet ud.

Bill Gates og Steve Ballmer skal ikke være bange for at få billeder som det der pryder dette lille rant at se i deres egen baghave. Det meste af verdens elektroniske affald – som er ekstremt giftigt – eksporteres til enorme e-lossepladser i fjernøsten. Ikke desto mindre er det der, og det forårsager store ødelæggelser.

Hvis så endda Vista præsenterede os for noget nyt og banebrydende, så kunne det måske retfærdiggøre den enorme ydelse, som det kræver af computerne. Men det gør den ikke. Vistas funktioner er også at finde hos Apple’s Mac OS X eller hos forskellige varianter af Linux-baserede styresystemer. Både Linux og Mac OS X – selv i de nyeste udgaver – kører glimrende på ældre maskiner. Faktisk bliver systemkravene ofte mindre, når en ny version kommer. Så den enorme ydelse er ikke nødvendig for funktionaliteten. Bevar’s, Vistas grafiske tema Aero er superflot, men det kan Mac OS X og ikke mindst Linux bestemt også godt være med. På ældre hardware. Og hemmeligheden er da også, at Vista først og fremmest kræver så meget, fordi det bruger en kolossal del af sine systemressourcer på at kontrollere brugeren i hoved og røv, og sågar endda på at forringe kvaliteten af afspillede mediafiler.

For Microsoft og computerfabrikanterne er det er herligt lille økosystem. Microsofts monopolstatus gør, at når et nyt styresystem kommer ud, så stormer alle ud for at købe den nyeste og temmeligt dyre hardware, så de kan køre det. Fed fidus for computerproducenterne. Omvendt installerer praktisk talt alle computerproducenter Windows på deres computere – man bliver ikke en gang spurgt om man vil have det med, det er temmelig svært at købe en maskine uden. Microsoft-skatten, som det kaldes i visse kredse. På den måde cementeres Microsofts dominans, og ringen er sluttet. Alle er glade.

Undtagen altså lige forbrugerne, der snydes til at betale alt, alt for meget for nye maskiner, som for en stor del bruger deres mange hestekræfter på at overvåge og modarbejde brugeren.

Og udtagen miljøet, som lider en kolossal overlast, fordi profitræset er mere vigtigt end at bevare kloden som et sted hvor det er sundt og godt og smukt for mennesker at leve.

Så nu er jeg også blevet en af dem. Dem, der prædiker. Det er sgu gået for vidt. Apple er godt nok nogle svin med miljøet også, men de tvinger i det mindste ikke forbrugeren til at skifte sin maskine ud længe før den ikke kan mere. Så køb en Mac.

Eller, endnu bedre, behold din gamle computer. Installer Linux på den, og se hvordan et veldesignet og frit system kan give den nyt liv og en lækkerhedsfaktor, som Windows XP kun kan drømme om. Og som Vista godt nok godt kan måle sig med – men til alt, alt for høj en pris.

One thought on “Bad, bad Vista

  1. Pingback: Digitale Snushaner « Lusepuster

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s